У цьому браузері сайт може відображатися некоректно. Рекомендуємо Вам встановити сучасніший браузер.

Chrome Safari Firefox Opera IE  
«ГОРОДИССЬКИЙ ТА ПАРТНЕРИ»
ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ / ТМТ
office@gorodissky.ua Ua Ru En
+380 44 233 06 33
office.gorodissky@gmail.com
www.gorodissky.ua
Меню
x
 
Версія для друку

Виставка юних винахідників (International Exhibition for Young Inventors) - нова можливість для талановитих дітей.

3 Грудня 2020

Недостатньо лише отримати знання;
 треба знайти їм застосування.
 Йоганн Вольфганг фон Гете

 

   Українські талановиті діти давно приймають участь в міжнародних виставках і конкурсах, де гідно представляють нашу державу. В цьому році для наших юних винахідників відкрилась ще одна платформа - Виставка юних винахідників (International Exhibition for Young Inventors).

   Виставка юних винахідників (International Exhibition for Young Inventors) бере свій початок в далекому 1904 році. Вперше вона була проведена Японським інститутом винаходів та інновацій (JIII) в Токіо і мала національний характер. У 2004 році, до 100-річної річниці Японського інституту винаходів і інновацій (JIII) в Токіо була проведена Перша міжнародна виставка молодих винахідників. Вона мала величезний успіх і з тих пір цей захід щорічно проводиться в різних країнах світу. У різні роки юних винахідників приймали: Малайзія, Індія, Індонезія, Китай, Нігерія, В'єтнам і Таїланд.

   Як і багато років тому, сьогодні метою виставки є заохочення творчості і винахідництва у підлітків з усього світу. Вона дає учасникам унікальну можливість представити свої винаходи і обмінятися досвідом з іншими учасниками з різних країн. Виставка покликана забезпечити гідний рівень конкуренції між юними талантами, допомогти їм передати свої знання одноліткам, а також розвинути співпрацю в області інновацій між країнами.

   Завдяки підтримці державних організацій Японії, регіональних компаній і волонтерських асоціацій, організатор заходу - Японський інститут винаходів і інновацій - надає можливість участі у виставці, також організовує культурну програму для членів національних делегацій. Витрати учасників пов'язані лише з оплатою авіаквитків, розміщенням в готелі, організацією трансферів і харчування, а також послугами сервісних компаній з організації презентації інноваційних проектів.

Основними цілями IEYI є:

  • стимулювання створення інновацій і винаходів;
  • створення атмосфери свободи думки для розвитку юних винахідників в творчому середовищі;
  • заохочення уяви і творчого потенціалу молоді;
  • сприяння розвитку науково-технічної творчості та ініціатив, креативності мислення дітей і молоді;
  • розширення комунікативного простору на основі активізації інтересу молоді до технічної та інженерно-конструкторської діяльності;
  • пошук нових ідей і тенденцій в розвитку дитячого та юнацького інтелектуальної творчості та технічного винахідництва,
  • розвитку здібностей дітей та молоді до публічних виступів та креативності презентації своїх творчих ідей.

Участь у виставці націлює на рішення практичних завдань в області розвитку технічної творчості дітей та молоді. Виставка сприяє вирішенню ряду важливих завдань:

  1. Мотивація до дитячого винахідництва, розвиток наукової, пізнавальної і творчої активності за допомогою демонстрації її високого суспільного статусу і підтримки на державному рівні.
  2. Підвищення статусу інженера і винахідника і залучення талановитих представників молодого покоління в науку і в конструкторську діяльність.
  3. Презентація інноваційних проектів дітей і молоді, що мають ознаки і елементи технічної творчості.
  4. Демонстрація потенціалу дітей та молоді в сфері науки і техніки, знайомство з винахідницької діяльністю в іноземних державах, обмін досвідом в науково-дослідній роботі.
  5. Сприяння створенню умов для комплексного розвитку творчих та винахідницьких здібностей дітей шкільного віку.  

   Очікувалось, що у виставці IEYI-2020 в м. Голе візьмуть участь більше 200 студентів і школярів у віці від 6 до 19 років з 20 країн світу. Однак, світова пандемія коронавірусу COVID-19 внесла свої корективи в усталений хід підготовки та участі у виставці. В цьому році вперше виставка пройшла у новому онлайн . Основною відмінністю, яку вніс карантин, стала зміна порядку захисту роботи учасниками/командами. В докарантинний період учасники захищали свої проекти в формі демонстрації перед членами журі на англійській мові, суворо в межах 5 хвилин, а сам проект повинен був бути представлений на стенді протягом усіх виставкових днів (не тільки для членів журі, а й для глядачів та інших учасників). В цьому ж році захист проекту учасниками/командами відбувався за рахунок підготовки 2-хвилинного відеороліку про свій проект англійською мовою, який члени журі розглядали як захист проекту. З формату онлайн зрозуміло, що представляти на розгляд журі проект в реальному вигляді/форматі було не потрібно.

   З врахуванням пандемічних реалій в цьому році в Міжнародній виставці юних винахідників (IEYI-2020) взяли участь 158 робіт з Японії, Китаю, Індонезії, Італії, Росії, Сінгапуру, Тайваню і України. Проекти оцінювали 14 членів журі з країн-учасниць. Проекти оцінювалися за такими критеріями, як: креативність, ринкові перспективи, працездатність, новизна, якість виконання, патентоспроможність. Кращі проекти за результатами конкурсу будуть нагороджені на основі рішення авторитетного міжнародного журі медалями і дипломами.

   Так як в цьому році Україна вперше приймала участь в конкурсі, наукова спільнота не була знайома з цим цікавим конкурсом для талановитої молоді.

   У зв'язку з цим, ми звернулися до Малої Академія Наук (далі МАН), так як ця інституція приділяєте велику увагу розвитку інноваційної творчості української молоді, підтримці організацій, що допомагають їй в розвитку інноваційної творчості з проханням доручити відповідним структурам надати нам сприяння в підборі дитячих і юнацьких інноваційних проектів, гідних бути уперше представленими на такому престижному міжнародному молодіжному інноваційному форумі. Але співпраця не склалася. Від України було представлену лише одну роботу, яка отримала «срібну» відзнаку. Нам дуже приємно, що нашу країну радо прийняли на конкурсі та гідно оцінили розробку юного винахідника.

   Єдиним представником став 15-річний школяр Олександр Лучин з невеликого містечка Заліщики Тернопільської області. Олександр є учнем 9 класу Заліщанської Державної Гімназії. Ця школа немає спеціального напряму, проте вона аж ніяк не звичайна. Учні з гімназії надзвичайно освічені та громадсько активні, розроблюють різноманітні соціальні проекти, виграють багато конкурсів, багато учнів виграли міжнародні програми обміну. В основному Олександр займається програмуванням, проте хлопець має і інші хобі: робототехніка, радіоелектроніка, та програмування мікропроцесорів.

   Проект Олександра «Телеграм бот, який перетворює аудіо повідомлення в текст», спрямований на вирішення проблеми комунікації з людьми з вадами слуху. Юний винахідник запропонував створити телеграм бота, який перетворює аудіо в текст. Олександра на написання боту підштовхнуло відвідування літнього табору, де разом з ним був глухий хлопчик. Йому було дуже складно спілкуватись з іншими, адже ніхто не знав мови жестів. Тому і виникла ідея допомогти таким людям. Раніше це було дуже складно реалізувати, на тепер дану проблему можна вирішити за рахунок всього однієї програми у телефоні. Після тематичного пошуку було вирішено, що створювати окрему програму не є найкращим рішенням, адже ніколи не знаєш, коли вона буде потрібною і мало людей буде тримати цю програму постійно завантаженою. Тому винахідник прийняв рішення, зробити її «в хмарі», а зокрема в месенджері «телеграм» за допомогою телеграм ботів. Оскільки програма знаходиться «в хмарі», вона не займатиме місця на телефоні і буде зразу оптимізована під операційну систему android, та використовуватиме обчислювальну потужність сервера, а не телефону, що дає можливість користуватись даною програмою на малопотужних телефонах. Також завдяки цьому дана програма буде кросплатформенна (підтримується на всіх платформах). Таке розміщення програми означає, що вся робота виконуватиметься на віддаленому сервері і потрібен лиш інтерфейс взаємодії між сервером та кінцевим користувачем. Цей інтерфейс юний винахідник вирішив реалізувати за допомогою телеграм бота. Telegram боти - особливі акаунти, які не вимагають номера телефону при створенні. Ці акаунти відграють роль інтерфейсу для програми, який працює на віддаленому сервері. Спілкування з ботом організовано за допомогою звичайного HTTPS інтерфейсу з методами Telegram API. У проекті Олександра використовуються нейромережі для розпізнавання голосу. На даний момент програмне забезпечення розпізнає понад 8 мов світу на хорошому рівні. Програма пройшла тестування у групових чатах та отримала близько 500 вхідних даних для тестів, 89,4% усіх повідомлень розпізнало правильно. Цей показник можна покращити, тому над цим питанням винахідник працює і надалі.

   Інноваційний бот буде корисним, так як він допоможе не тільки в спілкуванні в житті, але й в онлайн чатах. Дуже часто в онлайн чатах люди спілкуються за допомогою голосових повідомлень, і користуючись запропонованим ботом, люди з вадами слуху не будуть почуватись виключеними з розмови. Також цей бот допомагає в спілкуванні в реальному житті, адже сказати фразу і отримати текст набагато швидше, ніж писати цей текст вручну.

   Виставка проводиться щорічно і участь нашої країни цього року започаткувала ще одну гарну традицію та відкрила додаткові можливості для нашої молоді.

   Наша фірма, будучи провідною в Україні фірмою із захисту прав інтелектуальної власності, приділяє велику увагу сприянню розвитку в країні дитячої і юнацької творчості в сфері винахідництва і новітніх технологій, виступатиме лише у ролі спонсора. Зі свого боку ми готові надати юним винахідникам підтримку у оформлені заявок, зйомці презентацій для участі у виставці і сприяти участі наших юних винахідників у цій Міжнародній виставці і запрошуємо до співпраці усі організації, які залучені до розвитку винахідництва серед дітей та юнацтва.

   Наступна 16-а Міжнародна виставка юних винахідників IEYI-2021 відбудеться у вересні 2021 року в м. Казань - столиці Республіки Татарстан.

Умови участі.

   У виставці беруть участь переможці конкурсних відборів. У кожній країні-учасниці призначається єдиний орган для проведення такого відбору. Наприклад у Російській Федерації відбір проводить Фонд підтримки дитячого наукової і технічної творчості «Юні Техніки та Винахідники» (ЮТІ). Так як Україна прийматиме участі у виставці вдруге, відбір учасників буде здійснюватися фахівцями нашої фірми з можливим долученням інших зацікавлених професіоналів державних та недержавних наукових інституцій.

   У виставці можуть взяти участь учні шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів, а також інших освітніх установ віці від 6 до 18 років (включно). Учасниками виставки можуть бути як школяр в супроводі свого педагога, так і команда школярів під керівництвом педагога. У складі команди не може бути більше трьох школярів. Знання англійської мови не нижче рівня intermediate обов'язково для всіх учасників виставки.

Вікові групи учасників:

від 6 до 13 років - Юніори (Junior)

від 14 до 18 років - Майстри (Senior).

Тематичні категорії виставкових проектів

Проект повинен відповідати одній з дванадцяти тематичних категорій:

  • Освіта та розвиваючі технології
  • Продукти харчування
  • Сільське господарство
  • «Зелені» технології - матеріали
  • «Зелені технології» - енергія
  • Безпека і поліпшення побуту
  • Охорона здоров'я
  • Спорт та активний відпочинок
  • Технології для спеціальних потреб
  • Боротьба зі стихійними лихами
  • Мобільні додатки
  • Промисловий дизайн.

Вимоги до виставкового проекту

Проект повинен являти собою готовий виріб. У разі якщо готовий виріб перевищує за вагою 10 кг, а за розміром 1 м. в ширину, висоту або довжину, учасник може представити зменшену працюючу модель.

Виріб повинен бути повністю зроблено руками учасника виставки і відповідати одній з дванадцяти тематичних категорій.

Не приймаються до участі:

  • наукові дослідження;
  • вироби, що включають в себе вибухові, легкозаймисті речовини, отрути, нестабільні речовини і живі організми;
  • вироби представляють собою зброю.

Стенд учасника виставки.

Для демонстрації виставкового проекту буде надано наступне обладнання:

Виставковий стенд розмірів 1 × 1 метр, стіл, стілець, електрична розетка (220 В).

Захист виставкового проекту

            У разі звичайного організаційного процесу, тобто не у онлайн форматі захист проекту буде проходити в два етапи:

І етап - розгляд реєстраційних форм учасників.

ІІ етап - захист проекту перед журі. Команда/учасник захищають свій проект в формі демонстрації перед членами журі на англійській мові, суворо в межах 5 хвилин, при цьому проект повинен бути представлений на стенді протягом усіх виставкових днів (не тільки для членів журі, а й для глядачів та інших учасників).

            До складу журі входять визнані міжнародні експерти, а також керівники найбільших компаній з країн-учасниць виставки.

Критерії оцінки.

Проект кожного учасника/команди оцінюється членами журі за певними критеріями, кожен критерій має свою «вагу» в оцінюванні проекту.

  1. Інноваційність рішення - наскільки нові проблеми вирішуються в роботі і наскільки по-новому автори підходять до вирішення уже відомих проблем («вага» критерію - 25%).
  2. Комерціалізація і конкурентоспроможність - ймовірність комерційного успіху і реалізації на ринку (обсяги, регіони і тд.) («вага» критерію - 20%).
  3. Працездатність і практичність - складність конструкції, безпеку і дружелюбність до навколишнього середовища, легкість в експлуатації, сумісність з іншими системами та обладнанням, використання енергозберігаючих технологій («вага» критерію - 15%).
  4. Зовнішній вигляд - колір, деталі, матеріал, інтерфейс і зручність для користування («вага» критерію - 15%).
  5. Рівень і якість презентації - автору необхідно чітко розповісти про відмінні особливості та функції свого проекту («вага» критерію - 25%).

Кожен член журі оцінює проект окремо.

   Незважаючи на пандемію і призупинення наукового прогресу ми дуже сподіваємось, що у наступному році знайдеться велика кількість талановитих дітей-винахідників, які виявлять бажання представити на розгляд світової наукової спільноти свої диво-винаходи. Наша країна багата талановитими та інтелектуальними та технічно підкованими школярами та молоддю, і ми впевненні, що наші юні «Енштейни» гідно представлять країну та здобудуть «золото» і не лише на цій міжнародній виставці.

Автори:                                           
Андруховець Вікторія Миколаївна
Бочаров Максим Анатолійович     

Повернутися назад